Rond kwart voor één noteerde de Amsterdamse hoofdindex 0,1 procent hoger op 352,38 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen stond op dat moment nagenoeg onveranderd op 624,41 punten. De CAC 40-index in Parijs noteerde eveneeens vlak, de hoofdgraadmeters in Londen en Frankfurt leverden tot 0,2 procent in.

De Europese top over de schuldencrisis had vrijdag geen effect op de beursvloeren, stelde handelaar Erik Nugteren van VPV Bankiers. De Europese leiders besloten donderdag zoals verwacht tot de instelling van een permanent noodfonds voor eurolanden, maar zeiden niets over de omvang van dat fonds.

Bedrijfsnieuws

Momenteel heeft vooral bedrijfsnieuws invloed op de koersen, aldus Nugteren. ,,Daar is nu weer ruimte voor. In de voorbije maanden werd zo’n bericht al snel ondergesneeuwd in de zorgen over de schuldencrisis, nu houdt het langer stand.”

Vrijdag profiteerde DSM van die stemming. Het aandeel ging aan kop van de AEX met een winst van 3 procent, nadat het een samenwerkingsverband met het Chinese staatsbedrijf Sinochem had aangekondigd. ,,Een sterke partner en de prijs ziet er goed uit”, stelde analist Wim Hoste van KBC Securities. Sinochem neemt voor 210 miljoen euro een belang van 50 procent in DSM Anti-Infectants.

ArcelorMittal

Een andere hoogvlieger in de AEX was ArcelorMittal, dat bijna 3 procent meer waard werd. Volgens Nugteren profiteert het bedrijf nog altijd van de aankondiging enkele weken geleden dat het positief is over de ontwikkeling van de staalmarkt in 2011.

Het aandeel Draka stond vrijdagochtend in de belangstelling omdat het bedrijf aangaf nog altijd twijfels te hebben over het bod van het Chinese Xinmao. Daarop dook het aandeel 2,5 procent in de min. Na de reactie van Xinmao dat het ,,een serieuze partij met serieuze financiering'' is en dat er maandag een aankondiging over het bod komt, werden die verliezen echter weer weggewerkt.

De koers van de euro steeg vrijdagochtend tot 1,3310 dollar. Bij het slot van de Europese markten op donderdag was de Europese munt 1,3210 dollar waard.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl